2015 Barnas år?

By søndag, februar 1, 2015 0 No tags Permalink

For noen måneder siden delte Norge ut fredsprisen til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. I et par dager kjørte kortesjer av blankpolerte biler med politikere, kongelige og artister fra det ene Nobels arrangementet til det andre. Festdeltakerne hadde på seg glitrende kjoler og mørke dresser for å feire prisvinnerene og sette fokus på barns rettigheter.

Norske overhoder og politikere så ut som de hadde fått en pause fra de travle jobbene sine. For nå stod de side om side og smilte med nypussete tenner. For på barnas festdager var det lett å være enige, fremstå som en flokk og være samkjørte. Hvem kan vel være imot barns rettigheter?

Men disse hendene som klappet på festen hadde samme året skrevet under, forhandlet og vært med å bestemme Norges politikk som i alle høyeste grad berører barn. Ikke bare norske barn. I fjor ble altfor mange lengeværende asylbarn sendt ut av landet i stillhet etter at den ene politikeren etter den andre hadde lovet noe annet. Dette var barn som vi hadde lært å lese og skrive, barn som snakket dialekt og som hadde tilbragt barndommen sin i unntakstilstand på mottak, barn som Norge ikke hadde plass til. Malala og Kailash hadde nok ikke klappet i hendene om de hadde fått høre denne historien.

De samme politikerene som med stjerner i øynene ble avbildet sammen med fredsprisvinnerene hadde samme året videreført vår krigsdeltakelse i regi av NATO. Og de samme politikerne hadde også dette året vært stilletiende rundt vår egen massive produksjon av krigsutstyr i milliardklassen.

I 2015 er millioner av barn på flukt rundt om i verden. Internasjonalt brukes mindreårige i barnearbeid, de blir vervet som barnesoldater og utnyttes i sexindustrien. I Norge er et klasseskille på vei til å etablere seg, der barn blir kastet ut av barnehagen fordi foreldrene ikke kan betale for seg. Eller ungdom som blir tvunget til å slutte på fritidsaktiviteter fordi familien ikke har økonomi til å følge opp.

Så mitt kjære, vakre, lille stolte land; la oss finne igjen hjertet vårt i 2015. La oss brette opp skjorteermene og gjøre vårt beste for barns rettigheter både nasjonalt og internasjonalt. La oss ta de gode valgene slik at vi ved feiringen av de neste fredsprisvinnerene kan klappe i hendene med ren samvittighet.

Foto:

Øverst: Red Nose Action på Norske Asylmottak, Tove Karoliussen og Elisabeth Helland Larsen. Foto: Sunnmørsposten 2008.

Nederst: Tove Karoliussen og Elisabet Helland Larsen aksjonerer utenfor Nobelfesten i Oslo Spektrum 2014.

10500398_10152632540545168_5504066173012778284_n

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


fem − 1 =