KLOVNEKURS FOR VOKSNE

10451704_10152563423535168_515629630946004035_n

Klovnekurs på Island 2014.

Fersk klovn? Drømmer du om å prøve deg som klovn? Ikke nødvendigvis fordi du skal lage en forestillingen eller at du har som mål å leve av det. Men kanskje fordi du har lyst til å leke og ta deg selv og andre litt mindre seriøst. Kanskje fordi du har lyst til å finne nye sider ved deg selv. Kanskje fordi impulser fra klovnefaget kan skape ringvirkninger i din hverdag som kan gjøre det lettere å mestre stress og høye forventninger.

Erfaren klovn? Kanskje er du en profesjonell scenekunstner som har lyst å snuse på klovnefaget eller du er en klovn som trenger hjelp med videreutvikling eller regi på en forestilling. Ta kontakt med All Noses!

21-Klovn-boklansering-Foto Kristin Aafløy Opdan

Per Einar Watle ,Paal Viken Bakke og Alfred Helland Bakke.  Foto: Kristin Aafløy Opdan

KLOVNEN

Det finnes like mange ulike klovner som det finnes ulike mennesker. Noen klovner hjemme i smug, i manesjen, på store scener, på sykehus, på gata og andre gjorde det som barn. Noen er født inn i klovneyrket og andre kan få lyst til å starte når de blir pensjonister.

Profesjonelle klovner utvikler gjerne en karakter som vokser med erfaring og  alderdom. Klovner kan være nostalgiske, triste, akrobatiske eller munnrappe. Noen klovner bærer hele regnbuen i kostymet sitt, mens andre er fillete og full av lapper. Noen snakker gramelott og andre bruker sitt eget språk, noen mimer og andre lager musikk eller absurde lyder.

Klovnen er grenseløs og fri. Den krysser og bryter, er alene og i flokk. Den ler og gråter, går i spagaten eller sitter helt stille for å betrakte stjernene. Den følger sin egen logikk eller mangel på sådan. Mange sammenlikner klovnen med barnets åpenhet og selvtillit når vi er små og tror at alt er mulig. Flakser jeg med vingene, flyr jeg!

IMG_1428

Illustrasjon: Eldbjørg Ribe fra boken Kovn! Cappelen Damm 2014.

Noen er redde for klovner, coulrofobi heter angsten for klovner. Klovnen har ofte blitt brukt symbolsk både i skrekkfilmer og krimbøker. Noen blir skremt av at klovnene er «maskerte» og skjuler noe bak sminken, kostymet eller den røde nesen. Enkelte klovner har også i mangel på ydmykhet og respekt trukket publikum frem i spotlighten for å dumme dem ut.

Hvis man kjøper et ferdigkostyme, lager en karikatur av en klovn, blåser opp heliumsballonger eller selger hamburgere, er det ikke sikkert at det kan kalles en ekte klovn. Det finnes ikke én oppskrift på ekte klovner. Men det finnes mange kurs, skoler og læremesterere rundt om i verden.

005-Før forestillingen-Foto Kristin Aafløy Opdan

Foto: Kristin aafløy Opdan

De ekte klovnene har som oftest et  brennende ønske og glede av å kommunisere og møte medmennesker på en «annerledes» måte. En måte som får frem følelser og bryter med det dagligdagse. Vitale møtepunkt som beriker i form av opplevelse. Klovnen kan berøre medmennesker på en unik måte gjennom sin ærlighet, varme og lekenhet.

Der finnes skoler, kurs og verktøykasser for klovner. For klovnekunsten er et  håndverk man aldri kan bli ferdig utlært i. Klovnen har hjertet på nesa, og da sier det seg selv at man kan bruke et helt liv å være det på!

Del i sosiale medier:

Comments are closed.